Print Options:

Τα τσουρέκια της θείας Δέσπως

Ποσότητες1 Serving

 40 g νωπή μαγιά
 8 φλ. τσ. αλεύρι ( ίσως και λίγο παραπάνω)
 1 ½ φλ. τσ. γάλα
 1 ½ φλ. τσ. ζάχαρη
 1 φλ. φρέσκο βούτυρο
 5 αβγά
 3 κ.γ. μαχλέπι
 3 κ.γ. κακουλέ
 1 κ.γ. αλάτι
 1 κρόκο για το άλλειμα
 σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ για πασπάλισμα
1

Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι μαζί με το αλάτι και ανόιγουμε μια λακουβίτσα στη μέση.

2

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, το βούτυρο σε κυβάκια και τη ζάχαρη ώστε να λιώσει πιο εύκολα. Προσθέτουμε και τα μυρωδικά. Τοποθετούμε τη κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά.

3

Χτυπάμε ελαφρώς τα αβγά ρίχνουμε λίγο από το ζεστό μίγμα ώστε να πάρουν περίπου την ίδια θερμοκρασία και τα ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στην κατσαρόλα ανακτεύοντας.

4

Λιώνουμε και τη μαγιά με ελάχιστο νεράκι ή με λίγο από το μίγμα και την ρίχνουμε κι αυτή μέσα στην κατσαρόλα.

5

** Προσοχή: Δεν θέλουμε να βράσουν τα υλικά μας αλλα να ζεσταθούν ελάχιστα.

6

Ρίχνουμε το μίγμα της κατσαρόλας στην λακούβα που έχουμε κάνει στο αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι μας απαλά. Δεν τα ζυμώνουμε, απλά διπλώνουμε τη ζύμη. Εάν κολλάει παρα πολύ η ζύμη μας, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη. Δεν θέλουμε να γίνει σφηχτή ή ζύμη αλλα ισα ίσα να ξελολάει από τα χέρια.

7

Σκεπάζουμε τη λεκάνη μας με μια μεμβράνη και την τυλίγουμε με μια κουβέρτα. Την τοποθετούμε σε ζεστό μέρος αφήνουμε ώστε να φουκώσει η ζύμη. Μετά από μιάμιση ώρα που ήδη θα έχει φουσκώσει λίγο το ζυμάρι το διπλώνουμε σταυρωτά δύο τρεις φορές. Αλλα και πάλι δεν ζυμώνουμε.. απλά διπλώνουμε.

8

Ξανασκεπάσουμε τη λεκάνη με τη κουβέρτα και το ξεχνάμε για 3 - 4 ώρες. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.

9

Η ζύμη μας είναι έτοιμη. Πλάθουμε τα τσουρέκια μας σε χαλαρές πλεξούδες, τα αλείφουμε με τον κρόκο αβγού και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή αμύγδαλο.

10

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμού για 25 λεπτά.