Print Options:

Ντολμαδάκια παραδοσιακά

Yields4 ServingsTotal Time2 hrs

Οι ντολμάδες με κρέας γενικά σερβίρονται ζεστοί, συχνά με σάλτσα ή αυγολέμονο. Οι νηστίσιμοι γενικώς σερβίρονται κρύοι. Νηστίσιμοι και μη συχνά τρώγονται με γιαούρτι. Σε ένα μικρό χωριό,την Νικήσιανη Καβάλας γιορτάζουν οι κάτοικοι του χωριού κάθε χρόνο τον Ιούνιο , κάνοντας την «γιορτή του σαρμά».

 50 αμπελόφυλλα τρυφερά
 2 φλ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα
 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
 5 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
 5 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
 5 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
 1 λεμόνι
 1 ντομάτα τριμμένη
 αλάτι - πιπέρι
1

Μουσκεύουμε το ρύζι σε μπολ με νερό για 1 ώρα. Έπειτα το βάζουμε σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε να φύγει το άμυλο. Το στραγγίζουμε καλά. Στύβουμε 1 λεμόνι στο ρύζι και ανακατεύουμε.

2

Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα ξερά κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 5 λεπτα. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, να λαδωθεί. Προσθέτουμε 2 φλ. τσαγιού νερό και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Το αλατοπιπερώνουμε και το πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.

3

Στο μεταξύ, ζεματάμε τα αμπελόφυλλα για λίγα λεπτά και τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό. Τα στραγγίζουμε. Αφαιρούμε τυχόν χοντρά νεύρα στην άκρη του φύλλου.

4

Παίρνουμε ένα φύλλο στην παλάμη μας, με τα νεύρα προς τα πάνω, να τα βλέπουμε.

5

Βάζουμε μία κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε το ντολμαδάκι σε ρολό.

6

Στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με αμπελόφυλλα. Τα τοποθετούμε σειρά σειρά στην κατσαρόλα, με την ένωση προς τα κάτω και κοντά κοντά το ένα με το άλλο.

7

Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην ανοίξουν κατά το βράσιμο. Περιχύνουμε με νερό, ίσα να τα σκεπάσει.

8

Σιγοβράζουμε τα σαρμαδάκια μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους, για περίπου 40΄.

Kαλή όρεξη!

Nutrition Facts

Servings 4